Kunden forteller: – Slik la jeg belegningssteinen selv

Kunden forteller: – Slik la jeg belegningssteinen selv

Nytt uterom på tre uker. 

Prosjektets varighet: Nesten tre uker. Forarbeidet tok lengst tid.

Størrelse på uterommet: 40 kvm

Budsjett: 17500 kroner

Tidligere dekke: Singel

Mål: – Jeg var opptatt av at jeg skulle få en hel og dekkende flate. Steinen skulle være ren og pen i uttrykket.

Steintype: Herregård gråmix og Rådhus gråmix kantstein.

herregard_uteromsprosjekt

Her forteller kunden om prosessen fra A til Å:

Dette tenkte kunden på før hun handlet steinen:

1. Målte arealet (og var litt raus).

2. Hentet inspirasjon på nettet og vurderte ulike typer stein. Førhørte meg litt rundt.

3. Valgte en steintype ut fra estetikk og at steinen skulle ligge godt i terrenget. Valget falt på Herregård Gråmix. Rådhus Gråmix kantstein ble lagt i avslutningen. Dette er en stor stein som stabiliserer hele underlaget.

– Leggemønster må man ta stilling til. Det finnes ulike måter å legge steinen på. For eksempel med 1/2 eller 1/3 forskyvning.

herregard_uterom

Slik gjorde kunden forarbeidet:

1. Graving

– Jeg ble anbefalt å grave bort jorden for å få best resultat. Jeg tror det er lurt å tenke på om man vil grave for hånd eller leie en minigraver. Det var mye jobb.

2. Sprenging, singel og fiberduk

– Jeg måtte grave godt ned.

For å få bort fjellet som lå i grunnen, brukte kunden Hey`di Trollkraft for å “sprenge” bort store partier. Et borr på 30 diameter fungerte fint, og Trollkraften ble fylt i hullene. Etter 5 dager hadde fjellpartiene sprukket opp og kunden kunne fjerne det som var nødvendig for et godt resultat.

– Gravhaugen gir føringer for hvor jevnt det blir og hvor du skal lede vannet, altså selve fallet. Du må tenke og regne alt opp i høyde og fall underveis. Jeg skulle ha fallet vekk fra husveggen og ut til sidene. Det er lettere å få det pent og riktig om man tenker på hvordan fallet skal være gjennom hele prosessen.

I butikken ble kunden anbefalt å bruke fiberduk for å hindre at grus faller ned mellom steinene.

– Jeg fikk også råd om å bruke 4-8 singel i mellompartiet før duken skulle legges på. Deretter en 2-4 singel til settelaget for steinene. Jeg leiet en platevibrator som jeg brukte til begge singellagene.

 Fagtips til settelag og fiberduk:

 • Et 3-5 cm tykt sandlag legges ut og avrettes.
 • Anbefalt sandtype er støpesand, 0-4 mm.
 • Filterduk bør benyttes når forskjellen i korngradering mellom materialet i grunnen og sanden/singelen er så stor at det er fare for at sanden/singelen renner ned i grunnen.
 • Sanden/singelen må komprimeres.
 • Lei en platevibrator, så går det lettere.
 • Sanden/singelen bør være fuktig.

– Jeg er glad for at jeg brukte lang tid på gravingen. Tanken på hvordan jeg ønsket resultatet, modnet mens jeg jobbet.

Til sammen veide steinene 50 tonn og kunden måtte ha kranbil for få steinen på plass på tomten.

 • For å få riktig høyde på singelen, kan du bruke lirer (trestokker) og snorer.
 • Strekk snorene i samme høyde som det ferdige dekket skal være, og juster lirene slik at høyden fra lire til snor er lik høyden på steinene.
 • Når det er gjort, kan du avrette sandlaget.
 • Dra av med et avrettingsbord og ikke glem å bruke vateret til å sjekke at fallet fremdeles er bevart.
 • Husk å fyll igjen etter lirene når du tar dem bort.

belegningsstein

3. STEINLEGGINGEN

– Jeg var veldig spent da jeg skulle starte å legge steinen. Jeg bestemte at jeg ville ha en ramme rundt selve plattingen. Jeg måtte derfor finne ut hvilken retning steinene skulle legges. Deretter måtte det snores på den første raden.

– Det er viktig å vite hvor du skal begynne å legge fra. Visuelt tenkte jeg hvor jeg ikke ville ha kappen, og passet på at jeg ikke skulle stå igjen med unødvendig kapp. Jeg ønsket ikke for mange steiner med under 1/3 dels størrelse.

herregård_belegninssteinMØYSOMMELIG ARBEID

– Jeg brukte ti dager på selve leggingen. Steinene skulle ligge godt inntil hverandre. Jeg brukte gummihammer for å få de på plass. Noen partier gikk raskt, andre partier der jeg måtte litt av og på med grus, gikk litt tregere. Jeg vatret opp og sjekket underveis.

– Det er viktig å stoppe opp underveis for også å se hvor fint det blir!

– Da jeg kom inn i leggeteknikken, fikk jeg flyt. Jeg la steinene utover slik at de var klare.

5. FUGING

Mellom steinene skal det være fuger på et par-tre millimeter.

Når disse så fylles med fugesand, bidrar de til å holde steinen på plass, noe som sikrer mønsteret og hindrer kantavskalling.

– Jeg valgte en herdende fugesand, det er den mest finkornede sanden jeg har sett. Før jeg fylte på sand, fjernet jeg alt som lå mellom steinene.

– Vær nøye med å koste godt av sanden slik at den ikke fester seg i steinen.

– En helt vanlig kost ble brukt til å koste sanden utover. Deretter dusjet jeg veldig lett på med en bred stråle, ventet fem minutter og gjentok sprutingen. Da trekker vannet bedre ned i sanden, fikk jeg vite.

Sluttresultatet

– Gråmixen er så fin i fargen! Steinene har et fargespenn, men ikke så store kontraster at man leter etter en mønster. Inntrykket er rolig og varmt. Jeg var spent på hvordan dekket ville harmonere med et gammelt hus. Jeg synes det kler huset. Jeg tenkte at skifter ville være bedre, men belegningssteinen stjeler ikke oppmerksomheten. Jeg er også fornøyd med at det har blitt helt slett og at møblene ikke vipper.

 

FØR:

belegningsstein_før

ETTER:Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *